Pomada

Tuo ihana, tahmainen sokeritaivas piispanmunkin päällä. Ja se ei todellakaan ole sama asia kuin tomusokeri-vesikuorrute! Lapsesta asti minulla on ollut haave että joskus saisin niin paljon pomadaa kuin jaksan syödä ja nyt se on mahdollista

N. 18 isoon piispanmunkkiin tai 30 pieneen

Ainekset:

 • 675 g sokeria
 • 150 g vettä
 • 140 g glukoosisiirappia

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua sekoittamatta kunnes lämpötila kohoaa 115 asteeseen. Kaada sokeriseos yleiskoneen metallikulhoon, tai muuhun lämmönkestävään astiaan jossa aiot vatkata sen. Anna jäähtyä 60 asteiseksi. Kelmuta tällä aikaa leipävuoka, johon pomada kaadetaan. Vatkaa sokeriseos valkoiseksi ja kuohkeaksi. Kaada kelmutettuun vuokaan, kääri kelmu kiinni ja anna olla seuraavaan päivään. Tänä aikana sokerin kidejärjestys muotoutuu toivotunlaiseksi. Seuraavana päivänä, kun pomadaa tarvitaan siirrä se mikronkestävään astiaan, lisää hieman pastaväriä ja lämmitä se noin 40 asteiseksi. Jos pomada uhkaa jäykistyä, niin lämmitä sitä hieman lisää

Vinkkejä:

 • Sokerimäärä kuulostaa paljolta, mutta eihän piispiksiä ihan joka päivä syödä
 • Pomada ei ole yhtä makean makuista kuin tomusokerikuorrute ja suussa se tuntuu tahmaisen kermaiselta
 • Tätä voi tehdä kerralla vaikka kolminkertaisen määrän, sillä kelmutettuna tämä säilyy lähes ikuisuuden huoneenlämmössä ja jos pomada hieman kuivahtaa, niin lämmitysvaiheessa voi hyvin lisätä pikkisen vettä jos pomada tuntuu liian jäykältä, vaikka se olisikin lämmintä
 • Pastavärit ovat erittäin voimakkaita… varsinkin nuo tuubissa olevat rainbow dustit tuntuvat värjäävän hanakammin kuin wiltonin purkit, mutta yhtä kaikki lisää saa laitettua, mutta pois on vaikeampi ottaa, nytkin väriä tuli ihan pikkuhimppusen liikaa omaan makuuni vaikka luulin laittaneeni ihan vain supervähän
 • Pomada kannattaa tehdä ja säilyttää värjäämättömänä ja värjätä vasta se määrä mitä käyttää lämmitysvaiheessa, jolloin kaikki mielen oikut ovat saavutettavissa, haluaa sitten tehdä vihreitä lemoncurdilla täytettyjä piispiksiä tai perinteisiä vaaleanpunaisia vadelmahillolla, keltaisia pääsiäiseksi, oransseja halloweeniksi…
 • Tein pomadan päivällä ja Illalla se tuntui painettaessa kovalta, hieman sormen alla periksi antaen, mutta oltuaan yön yli kelmussa rakenne oli muuttunut ja vähällä painelulla kelmun sisältö muuttui pehmeäksi ja lähes veteläksi. Eli anna pomadan rauhassa tekeytyä
 • Pomada sopii myös aleksanterinleivosten pinnalle ja donitsien kuorruttamiseen

3 Comments Lisää omasi

 1. Raisa sanoo:

  Onko glukoosi sama asia kuin glukoosisiirappi..?

  Tykkää

  1. Kyllä, käytin itse glukoosisiirappia. Korjaankin sen tuohon reseptiin, kun periaatteessa glukoosia saa myös kuivatavarana

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s