Vadelma-sitruunakakku

Raikkaat vadelman ja sitruunanmakuiset täytteet toimivat makean vaahtokarkkikuorrutteen kanssa. Vaahtokarkkikuorrute lisäksi minusta maistuu paremmalta kuin sokerimassa ja on helpompaa käsitellä


Vaahtokarkkimassa

 • 1 pss (175 g) Haribo valkoisia vaahtokarkkeja
 • Vajaa 1/2 dl vettä
 • Öljyä
 • 1 pkt (500 g) tomusokeria

Mittaa öljyttyyn kulhoon vesi ja vaahtokarkit. Sulata mikrossa 15-30 sekunnin aykleissä, kunnes saat sekoitettua massasta juoksevaa. Kaada (yleiskoneen) kulhoon ja sekoita taikinakoukuilla tomusokeri joukkoon. Vaivaa vielä hetki kun olet saanut tomusokerin sekaisin. Massa vaikuttaa tässä kohtaa pehmeältä, tahmealta ja hankalalta, mutta kaada se kevyesti tomusokerioidulle kelmulle ja laita jääkaappiin seuraavaan päivään.

Voikakkupohja

 • 5 munaa
 • 2 3/4 dl sokeria
 • 125 g voita
 • 3 1/2 dl jauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi munavaahtoon, lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 26 sentin vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. 

Sitruunamousse

 • 3 dl kermaa
 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 1 tl vaniljapastaa
 • 1 prk täyttis sitruunaa tai lemon curdia
 • 1-1 1/2 dl tomusokeria (jos käytät lemon curdia et välttämättä tarvitse sokeria ollenkaan!)
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 tl liivatejauhetta

Sekoita liivatejauhe sitruunamehuun ja aseta syrjään. Vaahdota kerma ja lisää tuorejuuusto ja sekoita hyvin. Lisää täyttis tai lemon curd, sekä vaniljapasta ja sekoita. Kuumenna liivateseosta, kunnes se sulaa. Sekoita liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Vadelmamousse

 • 3 dl kermaa
 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 250 g vadelmasosetta
 • 1 tl vaniljapastaa
 • 1 dl tomusokeria
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 tl liivatejauhetta

Valmista kuten sitruunamousse.

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

 • 50 g valkuaista
 • 100 g sokeria
 • 150 g voita

Kuumenna valkuaisia ja sokeria koko ajan sekoittaen. Kun massa on kuumaa kaada se (yleiskoneen) kulhoon ja vatkaa kiiltäväksi, paksuksi marengiksi. Kun marenki on huoneenlämpöistä lisää paloiteltu huoneenlämpöinen voi vähä kerrallaa joukkoon koko ajan vatkaten. Vaahdota vaaleaksi ja kuohkeaksi. 

Kakun kokoaminen

 • 1 kakkupohja
 • 1 annos sitruunamoussea
 • 2 rkl lemoncurdia
 • Tuoreita mansikoita
 • 1 annos vadelmamoussea
 • 2 rkl vadelmahilloa
 • 2 dl maitoa
 • 1/2 tl vaniljapastaa
 • 1 rkl tomusokeria
 • 1 annos marenkivoikreemiä
 • 1 annos vaahtokarkkimassaa värjättynä haluamallasi sävyllä

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Sekoita maito, vanilja ja tomusokeri. Kelmuta vuoka ja aseta päällimmäinen kakkulevy pohjalle (näin saat mahdollisimman tasaisen pinnan, kakku kootaan ylös-alaisin). Kostuta vaniljamaidolla. Levitä vadelmahillo pohjalle. Kaada vadelmamousse pohjan päälle ja nosta keskimmäinen kakkulevy vuokaan. Kostuta taas vaniljamaidolla. Levitä lemon curd pohjan päälle. Asettele tuoreita mansikoita pohjalle ja kaada päälle sitruunamousse. Kostuta viimeinen kakkupohja ja nosta se päällimmäiseksi. Viimeinen pohja usein hajoaa, mutta se ei haittaa, pohja on kuitenkin piilossa. Hyydytä jääkaapissa ainakin kuuden tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.

Kumoa kakku ja levitä pinnalle marenkivoikreemi. Tämä pitää päälle tulevan vaahtokarkkimassan hyvänä. Kreemiä on riittävästi, mutta ei mitenkään paksua kerrosta. Päällystä kakku vaahtokarkkimassalla. Koristele haluamallasi tavalla.

Vinkkejä

 • Vadelmasoseen tilalla voi käyttää myös erittäin marjapitoista hilloa, mutta vähennä tällöin sokerin määrää.
 • Voikakkupohja on todella hyvää myös gluteiinittomana! Tällöin se maistuu ja vastaa käsiteltävyydeltään tavallista kakkupohjaa. Vehnäjauhoista tehtynä pohja on herkullinen ja mehevä ja kestää myös muotoilua ja painoa tavallista kakkupohjaa paremmin
 • Munat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä
 • Voit huoletta valmistaa marenkivoikreemiä reilumman erän ja pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Anna kreemin sulaa jääkaapissa ja vaahdota vielä ennen käyttöä
 • Vaahtokarkkimassa soveltuu erinomaisesti myös koristeiden ja kukkasten valmistukseen

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s