Sushi(ke)

En väitä tekeväni täydellistä tai edes oikeaoppista sushia, muuta jotain kertonee se, että herra Zucchini, joka inhoaa raakaa kalaa melkein vielä enemmän kuin kesäkurpitsaa, pyytää näitä silloin tällöin iltapalaksi. Kutsutaan tätä siis sushikkeeksi!


Kevyenä iltapala kahdelle

Ainekset

 • 200 g sushiriisiä
 • 2 1/2 dl vettä
 • 2 riisiviinietikkaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 arkki nori-merilevää
 • 1/3 avokado
 • 10 cm kurkkua
 • 40 g katkarapuja
 • 75 g nahatonta lohifilettä
 • 1 1/2 tl seesamin siemeniä
 • 1 tl wasabia
 • 1/2 dl japanilaista soijaa tarjoiluun

Aloita riisin keittämisellä. Huuhtele riisiä, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta. Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja alenna liesi miedolle lämmölle. Anna hiljalleen hautua kunnes vesi on imeytynyt riisiin, noin 15 minuuttia. Älä raota kantta kiehumisen aikana! Kumoa riisi laakealle suurelle posliiniastialle. Kaada riisiviinietikka, johon on liuotettu sokeri ja suola riisin päälle. Pöyhi varovasti riisiä, kunnes se on irtonaista ja huoneenlämpöistä.

Perus lohimaki: Leikkaa noriarkki puoliksi ja aseta bambumatolle pehmeä puoli alaspäin. Levitä kostutetuin käsin riisiä arkille, jätä noin sentin verran yläreunasta tyhjäksi. N. 1/3 alhaalta sipause riisille haluamasi määrä wasabia (suomessa myydään lähinnä piparjuuritahnaa, toki wasabin nimellä), lohta (leikattu viipaleeksi/tikuksi) kurkkua ja avokadoa. Kostuta tyhjä alue vedellä. Kieritä bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Jätä odottamaan saumapuoli alaspäin. Tarjolle asetettaessa leikkaa 4-6 palaan.

Kalifornian keikausrulla: Käytä toinen niriarkin puolikas ja aseta bambumatolle pehmeä puoli alaspäin. Levitä koko arkille riisiä kostutetuin käsin. Paahda seesamin siemeniä ja levitä ne riisin päälle. Laita päälle kelmu ja käännä ympäri, nyt leväpinta on ylöspäin. Levitä halua,asi määrä wasabia, raputikkua tai katkarapuja, avokadoa ja kurkkua, kieritä kelmun ja bambumaton avulla rullaksi. Tarjolle asetettaessa leikkaa 4 palaan.

Katkarapupallerot: Leikkaa pieniä neliöitä kelmusta ha aseta kelmulle katkarapu ja sen päälle n. 1 1/2 tl riisiä. Muotoile palloksi

Lohinigirit: muotoile kostutetuissa käsissä riisi soikeaksi palleroksi, sipaise hieman wasabia ohueksi leikatun lohipalan pinnalle ha laita riisipalleron päälle wasabi-pinta alas päin

Vinkkejä

 • Aloita nigireistä, mikäli arastelet uusia makuja, noriarkit ovat voimakkaan makuisia ja merilevä ei ole suomalaisessa ruokakulttuurissa tuttu aine
 • Voit polttaa keittiötöhöllä osan nigirien pinnan ja saada aivan eri makumaailman suupalalle
 • Kannattaa olla luova! Jos kalakauppiaallasi on tarjota jotain muita kaloja tai äyriäisiä, niin kokeile, mutta varmista ensin oikea käsittely! Asiantunteva kalakauppias osaa suositella ja ohjeistaa kalan käsittelyssä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s