Leipäjuuri

Kauan olen ihaillut juurella kohotettuja leipiä ja vitsaillut miehelle että kyllä hänkin joskus saa juurta hoivata meidän jääkaapissa. Joskus yritinkin tehdä juurta, mutta jotenkin se ei vain onnistunut… Juuren kanssa touhuaminen on mielestäni haastavaa, mutta palkitsevaa. Mikään ei voita kunnon juurella tehdyn leivän makua, mutta toisaalta ihan yhtä hyvin joku päivä sinua vastaan voi jääkaapista tulla joko massiivinen sotku (juuri tulee hyvin toimiessaan ulos liian pienestä purkista…) tai alkoholisoitunut ystävä (huonoissa olosuhteissa juuri lähtee käymään ja happamat pöpöt kuolevat hiivan ottaessa yliotteen)


1. Päivä

 • Tee viikunakakkua ja ota talteen luomuviikunoiden kovat kannat. Lisää 1 rkl suomalaista hunajaa ja 4 dl vettä. Anna olla huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Tällöin pitäisi näkyä hentoa kuplimista

2. Päivä

 • Suodata neste ja jaa se kahteen litran vetoiseen ilmatiiviiseen purkkiin. Näistä tulee nyt uusien ystäviesi herra Ruisjuuren ja rouva Vehnäjuuren uudet kodit. Lisää toiseen purkkiin 2 dl vehnäjauhoja ja toiseen 2 dl ruisjauhoja. Laita kannet kiinni ja anna olla huoneenlämmössä

3. Päivä

 • Juurien pitäisi nyt kuplia, muuttua moussemaisemmiksi ja alkaa tuoksua hieman happamalta, vähän kuin jugurtilta. Lisää 1 dl vehnäjauhoa vehnäjuureen ja 1 dl ruisjauhoja ruisjuureen. Jos juuret paksuuntuvat kovasti niin lisää tilkka vettä. Tarkoitus on että juuri pysyisi löysähkönä taikinana sekoittamisen jälkeen, hyvä juuri on hieman hyllyvä, muttei vellimäinen. Anna olla huoneenlämmössä

4. Päivä

 • Toimi samoin kuin eilen, mutta totea että juuret uhkaavat pursuta ulos purkeistaa, joten tässä vaiheessa voit käyttää ylimääräistä juurta tuomaan makua johonkin leipätaikinaan. Anna olla huoneenlämmössä

5. Päivä

 • Taas ruoki juuria ja tarkasta niiden kunto, jos purkit rupeavat olemaan täynnä niin voit kokeilla tehdä ensimmäisen leipäsi haluamallasi juurella, jätä kuitenkin aina vähintään pari desiä vanhaa juurta jäljelle, jotta voit ruveta jälleen kasvattamaan juurtasi. On aika siirtää juuri jääkaappiin asumaan

Jatkohoito

 • Jos et juuri nyt ole leipomassa, niin siirrä juuri jääkaappiin asumaan ja ruoki kerran viikossa parilla ruokalusikallisella jauhoja ja mahdollisesti vesitilkalla. Kun olet käyttänyt juurta reilummin, voit kasvattaa juurta kuten päivänä 3 huoneenlämmössä ja jälleen hieman suurempana siirtää jääkaappiin tai jos tiedet että seuraavaan leipomiskertaan menee hetki, niin voit ruokkia pikkuhiljaa juurta jääkaapissa

One Comment Lisää omasi

 1. Kiitos ohjeesta! Ennen en ole juuresta tehnyt leipää, mutta leivänleipomisesta kiinnostuneena tuntuu, että tätäkin täytyy kokeilla!! (Ja totta, kyllä sen juureen leivotun leivän maun tunnistaa..)
  Iida

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s